Dichters in het land Ashtonia, een terugblik in woord en beeld.

Wat waren ze lang, zonnig en mooi, die 36 avonden in juni en juli, waarop twaalf leden van Taalpodium (en 3 andere dichters) hun bijdragen leverden aan het Circusfestival Ashtonia in de prachtige tuin van Slot Zeist. Uit de kring van Taalpodium deden in wisselende duo’s mee: Anneke van Schaik, Mia Wittop Koning, Frans van de Akker, Paul Mercken, Fred Penninga, Huub van Doorn, Cora de Vos, Edy Valkenburg, Jolies Heij, Jaap Lemereis, Henjo Hekman en Hanneke Verbeek. Verder droegen de dichters Gijs Wildeman, Hugo Vos en Herman van Tongerloo bij aan het project Poëzie ter Plekke, dat op verzoek van de Ashton Brothers georganiseerd én bezield werd door de stadsdichter van Zeist, Henjo Hekman.

Henjo Hekman
Henjo Hekman en schrijfmachine

Voorafgaand aan elke voorstelling, dus als het ware in het voorprogramma, konden de bezoekers, vers van de pers, een gedicht op verzoek laten schrijven. En daar werd zeer gretig gebruik van gemaakt. Vaak stond er een rij wachtenden voor het tafeltje met daarop twee oude typemachines en daarachter twee dichters.

mde
Fred Penninga en Cora de Vos aan het dichtwerk

Ashtoniagedicht Fred Penninga

Mia Wittop Koning
Henjo Hekman en Mia Wittop Koning in de dichterskraam

Er is hard gewerkt en het was spannend. Want voor het maken van een gedicht was nauwelijks meer tijd dan een minuut of tien. Maar wat was het leuk om te doen en wat was de waardering van het publiek groot! Bij een voorzichtige schatting hebben zo rond de 400 kersverse gedichten hun weg door heel Nederland gevonden; en ook een heel andere weg dan poëzie gewoonlijk aflegt.

dav
Hanneke Verbeek en Anneke van Schaik achter de schrijfmachine

Als feestelijke afsluiting trok op zaterdagmiddag 21 juli de Ashtoniaparade door het centrum van Zeist. In een door de kokende hitte voortgetrapte bakfiets van het zorgrestaurant Bij Johannes werd nog een aantal gedichten getypt door Frans van den Akker en Hanneke Verbeek – ze haalden met de betreffende  foto het AD!

Al met al was het een gedenkwaardige wijze om de poëzie eens flink te promoten. De betrokken dichters hebben er, naast een flinke inspanning, ook zelf veel genoegen aan beleefd!

Ashtoniaparade, Dichtersbakfiets
Frans van den Akker en Hanneke Verbeek op de bakfiets in de Ashtonia Parade

Een van de gedichten die voorafgaand aan de allerlaatste voorstelling op zondag 22 juli is gemaakt:

Ashtonia, 22 juli 2018

Ter herinnering

Je bent een kanjer! Je hebt het gedaan!
Op reis naar dat onbekende land gegaan
Je had zo je gedachten
Wat je daar kon verwachten

Maar… nu je hier bent aangekomen:
Dit had je toch niet kunnen dromen
Kunstenmakers, acrobaten en muziek
En jíj zit daar strakjes in het publiek

In die grote circustent
Waar alles holt en tolt en draaft en rent
Wie hier eenmaal is geweest
Zegt: ik vond het één groot feest

Veel plezier vandaag! Anneke van Schaik

Met dank aan Hanneke Verbeek (tekst),  Anneke van Schaik (aanvullende informatie) en Henjo Hekman (foto’s).

Eén reactie op “Dichters in het land Ashtonia, een terugblik in woord en beeld.

Reacties zijn gesloten.