Eropuit met ‘straatpoëzie’! Taalpodium Digitaal (2)

Op dit tweede digitale podium presenteren negen Taalpodium-dichters hun gedichten uit de ‘buitenwereld’. Deze foto-expositie met straatpoëzie is een online alternatief voor de Taalpodium-avond die op 10 juni gepland was in Theater Schiller, Utrecht.

Onze poëzieroute begint in het Griftpark in Utrecht. Het gedicht Restaurant van Jaap Schoo verwijst naar de sanering van het terrein van de voormalige gasfabriek. In de Natuurkern van het park vinden we het gedicht Twaalf van Leo Mesman. Op de rode loper (de geplaveide promenade) flaneren we langs De Parkpsalm van Marlies Souren. Aan het hek van de bloementuin is op een koperen plaat het gedicht Het hele jaar de bloementuin van Elly de Vries te lezen.

Op de Markt in Zeist lopen we om de zes kanten van Ik ben jouw plein van oud-stadsdichter Henjo Hekman heen. In Amersfoort neemt Jaap Lemereis ons mee naar Om de hoek, zijn muurgedicht op ’t Zand. Op deze historische locatie stond ooit een weeshuis. Struikelstenen herinneren aan slachtoffers van het nationaalsocialisme.

Jaap Lemereis, Amersfoort

In het Oosterpark in Amsterdam bekijken we de sculptuur van Aart Lamberts met de titel Communicatie. Bij dit beeld schreef Méland Langeveld het gedicht Ontwricht.

Méland Langeveld, Amsterdam

In Sleeuwijk wandelen we over een stukje Liniepad, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Aan De Roef zien we een metersgroot doek met het gedicht Bestorven Bunker van Marcel Vaandrager. De bunker is in 1939 door de Nederlanders gebouwd en moest dienen als groepsschuilplaats. (Foto Damminga Fotografie)

Marcel Vaandrager, Sleeuwijk

Tot slot gaan we de grens over en eindigen in de schemering aan de Langestraat in Zwevegem (onder Kortrijk), bij het gedicht Hazengrauw van Cora de Vos

Cora de Vos, Zwevegem (B)

Er zijn nog meer Taalpodium-dichters met gedichten op muren, in parken of op pleinen. Kijk eens op de digitale landkaart van straatpoezie.nl. Ken je een gedicht in de publieke ruimte van jezelf of anderen dat nog niet op die site staat? Meld het daar dan aan en zorg voor nog meer zichtbare straatpoëzie in een tijd waarin we weer vaker naar buiten kunnen: https://straatpoezie.nl/gedicht-toevoegen/

(Tekst Cora de Vos, vormgeving Leo Mesman)