Wie zijn wij?

Taalpodium is met meer dan honderd leden de grootste vereniging van veelal ‘autonome’ dichters en schrijvers in Midden-Nederland. Al meer dan 30 jaar biedt vereniging Taalpodium (en haar voorganger ‘Poëziecafé’) haar leden de kans hun verhalen en gedichten voor te dragen en te publiceren. Op diverse (deels open) podiumbijeenkomsten, in het eigen literaire tijdschrift SCHREEF en in de tweejaarlijkse Verzamelbundel.

Op aantrekkelijke locaties organiseert Taalpodium regelmatig literaire voordrachtsbijeenkomsten in Utrecht, Zeist, Amersfoort en Veenendaal. Daarbij worden gastdichters/schrijvers uit eigen kring uitgenodigd om uit hun werk voor te dragen. De bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk en in de regel is er na de pauze open podium, waarop zowel leden als niet-leden hun werk kunnen laten horen. De voordrachten worden steevast muzikaal omlijst door (amateur)muzikanten met een grote verscheidenheid aan sfeer en talent.

Elke twee maanden komt het blad SCHREEF uit en om de twee jaar een Verzamelbundel met de beste gedichten of korte verhalen van leden.

Ook organiseert de vereniging naar behoefte workshops voor leden en niet-leden. Dat kan gaan over het schrijven van gedichten, over de kunst van het voordragen, typografie of andere onderwerpen die interessant zijn voor liefhebbers van poëzie en proza.

Taalpodium is bovendien betrokken bij diverse andere literaire of culturele initiatieven, zoals de Culturele Zondagen in Utrecht, het jaarlijkse zomerevenement Walk Art Markt in Zeist, literaire wedstrijden van de Stichting Literaire Activiteiten Zeist, exposities met de Zeister Fotogroep De Essentie, etc.

De vereniging zorgt ervoor dat de leden zich in een veilige omgeving kunnen ontwikkelen en geldt als kweekvijver van beginnend of gevorderd literair talent in de regio Midden-Nederland. Diverse bekende en ‘erkende’ dichters zijn al uit de vereniging voortgekomen, zoals Sylvia Hubers, Marjolein Kool, Patty Scholten, Jac Vroemen en Marieke Lucas Rijneveld. Bovendien hebben veel leden publicaties op hun naam staan, al dan niet in eigen beheer uitgegeven en vallen leden met grote regelmaat in de literaire prijzen, bij gerenommeerde wedstrijden in het land.

Genoeg redenen dus om lid te worden van onze vereniging, voor slechts € 30,- per jaar (een hogere bijdrage is welkom). En je bent meteen abonnee van SCHREEF. Stort onder vermelding van naam en adres je bijdrage op banknummer NL26 INGB 0004 0780 14 t.n.v. Taalpodium en vul dit formulier in om lid te worden. Je kunt je ook rechtstreeks per e-mail aanmelden als belangstellende bij het secretariaat: info@taalpodium.nl. Er wordt dan binnen een week contact met je opgenomen.