Optreden02kopie
Typemachine02

Workshops Meesterlijke taal

13-04-2024

Taalpodium organiseert zaterdag 13 april twee workshops, die ieder twee keer worden gegeven. Zo kun je aan allebei meedoen. Valesca van Diejen brengt je de fijne kneepjes van het schrijven van een column bij en Annelize van Dijk leert je hoe je leestekens, spaties en diakritische tekens kunt inzetten om je tekst portee en ‘reliëf’ te geven.
Iedereen is welkom, schrijfervaring is niet noodzakelijk.

Inschrijven

Workshop Meesterlijke column
Column
Hoe schrijf je een lichte, puntige of stemmige column met een persoonlijke toon? Hoe zet je je gedachten, overtuigingen en observaties om in een tekst die de lezer verrast, aan het denken zet of doet glimlachen?
Valesca van Diejen leidt jouw reis bij het schrijven van een column. Bestemmingen onderweg: wat is een column, welk onderwerp kies je, welke tekststructuur gebruik je, wat is je eigen stijl en stem, hoe formuleer je verrassend en overtuigend en met welke taal houd je de lezer in je greep?

Valesca van Diejen is docent creatief schrijven en webmaster bij Taalpodium.

Workshop Taalmeester
Interpunctie
Zijn rode wijnglazen bedoeld voor rode wijn of staat hier dat ze rood van kleur zijn? Is de zin: Schiet op kind! een oproep om het vuur te openen op een onschuldig kind of is het eigenlijk bedoeld als een aansporing tot haast?
Een eenvoudige zin als ‘De presentator vroeg haar nog een keer te bellen’, heeft vier verschillende betekenissen als je de leestekens anders plaatst. Wil je dat de woorden en zinnen in je tekst precies uitdrukken wat je bedoelt? 
Annelize van Dijk neemt je mee op een wandeling langs leestekens, spaties en diakritische tekens. Een listig toegepaste interpunctie geeft je tekst portee en ‘reliëf’.

Annelize van Dijk redigeert romans en is redacteur proza bij Schreef.

Programma
13:30 inloop
14:00 workshopronde 1
15:15 pauze
15:45 workshopronde 2

Locatie
Milieucentrum Utrecht
Oudegracht 60
3511 AS Utrecht

Kosten en inschrijven
Taalpodiumleden: gratis
Anderen: € 10, betaal ter plekke contant of elektronisch

Inschrijven voor 7 april:
Inschrijven
Of via mail naar: info@taalpodium.nl

Locatie:

Milieucentrum Utrecht