Nieuws

Nieuws

Vacature redacteuren Schreef

02-06-2024

Het ledenblad van de Vereniging Taalpodium, Schreef, heeft een flinke ontwikkelingsslag gemaakt en verschijnt sinds dit jaar als full color magazine, vier keer per jaar. De presentatie van proza en poëzie van onze leden vormt het hart van Schreef, maar nieuw is de journalistieke inbedding. Het bestuur zoekt nu een

Vacature kwartiermakers

02-06-2024

De Vereniging Taalpodium groeit en wordt steeds leuker! Daarom zoeken we nieuwe enthousiaste medewerkers die met ons de groei en de activiteiten in goede banen willen leiden. Het bestuur is voornemens om een Activiteitencommissie in te stellen en zoekt daarvoor

Vacature penningmeester

02-06-2024

Heb je ervaring met of interesse in boekhouding en wil je je storten op het werven van fondsen en subsidies voor Taalpodium? Dan ben jij binnenkort misschien wel onze nieuwe penningmeester. 

Een goed gedicht schrijven, hoe doe je dat eigenlijk?

14-06-2024

Amateurdichters, er moeten er honderdduizenden zijn in het Nederlandse taalgebied. Een populair tijdverdrijf met de stille wens om gelezen te worden of zelfs een prijsje te winnen. Maar altijd knaagt aan de amateurdichter de vraag of zijn of haar gedicht wel goed genoeg is. Het juninummer van het vernieuwde blad voor amateurschrijvers ‘Schreef’ wijdt maar liefst zes pagina’s aan de techniek van het dichten. Met tips van drie ervaren dichters, waaronder de Utrechtse Ingmar Heytze.

Taalpodiumshow op 29 maart!

07-03-2024

Negen dichters van Taalpodium staan op 29 maart vanaf 20.30 u op de planken in het Utrechtse Theater aan de Werf, Oudegracht 60 beneden. Thema: ‘Thuis, waar ben je dat eigenlijk?’. Een poëtisch onderzoek naar de weerbarstigheid daarvan, het verlangen naar het eigene, de treur om wat verloren ging.

De wedergeboorte van Schreef

07-03-2024

Even leek het erop dat onze eigen Schreef na 38 jaargangen bij gebrek aan redactieleden de pijp aan Maarten zou geven. Maar deze week is het blad van Vereniging Taalpodium in een geheel vernieuwde outfit op de mat geploft van onze leden en sympathisanten. Het bescheiden A5 boekje met alleen maar gedichten en verhalen van de leden van Taalpodium heeft een metamorfose doorgemaakt waarin ook de journalistieke invalshoek een plek krijgt.

Vernieuwing Schreef flink op dreef!

08-02-2024

Amai zeg, na een flinke aanloop van proeven en proberen vullen de pagina's van Schreef 2.0 zich nu gretig met schone verzen en verhalen. Veertig pagina's glossy ploffen begin maart op je deurmat. Een feest voor het oog, een prikkel voor de geest.

Gedichten Fiëstafette in Bieb Neude

19-01-2024

Volgende week staan maar liefst 18 Taalpodiumdichters op de planken in de Bibliotheek Neude! Ruben van Gogh, gildemeester van de Utrechtse stadsdichters, vuurt donderdag 25 januari om 19.00 u het startgedicht af, waarna nog zo’n 43 andere woordartiesten achter de microfoon hun poëem de wereld in slingeren.

‘Utrechtse dichters, de échte zijn er niet meer’

05-12-2023

Afgelopen zondag lanceerde uitgeverij Stichting Zeeuws Licht het laatste dubbelnummer van 2023, Ballustrada met werk van 16 Utrechtse dichters. De eerste wintersneeuw legde een dekentje van kou aan de Westerkaai, de koffie die dienstdoende barvrouw Aurora in Tims Boekenbar tapte maakte veel goed voor de dichters en de ongeveer 20 fans die meegekomen waren. 

Zó schrijf je een leuk Sinterklaasgedicht!

01-12-2023

Nog even en Piet ramt op deur of raam en de goede Sint brengt suikergoed en marsepein. Gelukkig – in deze dure tijden - nog zonder suikertax! Maar een gedicht hoort erbij. Marije Catsburg geeft op ‘Schrijven Online’ handige tips voor een leuk Sintgedicht.

Geurstof aan de basis van nieuwe poëzieprijs

30-10-2023

Binnenkort maakt de Stichting Johan Polak Poëzieprijs het inzendadres bekend voor recent verschenen dichtbundels die mee willen dingen naar de prijs van deze nieuwe stichting. Het is de grootste prijs ooit voor Nederlandstalige poëzie, 50.000 euro. Inzendingen moeten uiterlijk 5 januari 2024 binnen zijn. De uitreiking van de prijs vindt ieder jaar plaats op 25 mei, de sterfdag van Johan Polak.

‘Thuis’ is het thema van de Week van de Poëzie 2024

14-10-2023

Van 25 tot 31 januari vieren Nederland en Vlaanderen de jaarlijkse week van de poëzie. Dit keer is het thema ‘thuis’.  Waar anders voel je je beter op je gemak in deze tijd van meningenfitty’s, oorlogen die wel heel dichtbij komen en anonimisering van de samenleving?  Maar zelfs thuis is lang niet altijd meer zo veilig. Hoe kijken dichters daarnaar? 

Fine Fleur bij seizoensopening Taalpodium

25-09-2023

Met een indrukwekkende voordracht van gasterdichter Fleur Bourgonje gevolgd door een interview en een spetterend optreden van Ivan en de tast heeft Taalpodium op zaterdag 23 september het nieuwe seizoen ingeluid. Natuurlijk was er ook een open podium waar zowel poëzie als proza werd voorgedragen.

Was je er niet bij? Dan heb je iets gemist! Om de sfeer toch mee te krijgen kun je de opnames hieronder terugkijken.

Haiku ontmoetingsdag met Wabi Sabi

27-08-2023

Op zaterdag 7 oktober vindt onder de titel SAMEN-WABI-SABI een Haiku Ontmoetingsdag plaats. Verschillende Taalpodiumleden dragen voor en verzorgen workshops. Taalpodiumlid Simon Buschman is één van de oraginasatoren van deze dag.

Fontein van gedichten op Zeister Walk Art Markt

19-08-2023

De weergoden hadden droog en warm weer voorspeld en op een enkel spatje regen na was dat ook zo. Afgelopen zaterdag 19 augustus was Taalpodium wederom present op de Zeister Walk Art Markt, vlakbij de fontein van het park, met vijftien dichters die uit eigen werk voorlazen, dansten en ja zelfs één die een klankschaal via een blaaspijp tot trilling bracht.

Sponsors, subsidiënten en samenwerkingspartners: