Nieuws

Nieuws

Vernieuwing Schreef flink op dreef!

08-02-2024

Amai zeg, na een flinke aanloop van proeven en proberen vullen de pagina's van Schreef 2.0 zich nu gretig met schone verzen en verhalen. Veertig pagina's glossy ploffen begin maart op je deurmat. Een feest voor het oog, een prikkel voor de geest.

Gedichten Fiëstafette in Bieb Neude

19-01-2024

Volgende week staan maar liefst 18 Taalpodiumdichters op de planken in de Bibliotheek Neude! Ruben van Gogh, gildemeester van de Utrechtse stadsdichters, vuurt donderdag 25 januari om 19.00 u het startgedicht af, waarna nog zo’n 43 andere woordartiesten achter de microfoon hun poëem de wereld in slingeren.

‘Utrechtse dichters, de échte zijn er niet meer’

05-12-2023

Afgelopen zondag lanceerde uitgeverij Stichting Zeeuws Licht het laatste dubbelnummer van 2023, Ballustrada met werk van 16 Utrechtse dichters. De eerste wintersneeuw legde een dekentje van kou aan de Westerkaai, de koffie die dienstdoende barvrouw Aurora in Tims Boekenbar tapte maakte veel goed voor de dichters en de ongeveer 20 fans die meegekomen waren. 

Zó schrijf je een leuk Sinterklaasgedicht!

01-12-2023

Nog even en Piet ramt op deur of raam en de goede Sint brengt suikergoed en marsepein. Gelukkig – in deze dure tijden - nog zonder suikertax! Maar een gedicht hoort erbij. Marije Catsburg geeft op ‘Schrijven Online’ handige tips voor een leuk Sintgedicht.

Geurstof aan de basis van nieuwe poëzieprijs

30-10-2023

Binnenkort maakt de Stichting Johan Polak Poëzieprijs het inzendadres bekend voor recent verschenen dichtbundels die mee willen dingen naar de prijs van deze nieuwe stichting. Het is de grootste prijs ooit voor Nederlandstalige poëzie, 50.000 euro. Inzendingen moeten uiterlijk 5 januari 2024 binnen zijn. De uitreiking van de prijs vindt ieder jaar plaats op 25 mei, de sterfdag van Johan Polak.

‘Thuis’ is het thema van de Week van de Poëzie 2024

14-10-2023

Van 25 tot 31 januari vieren Nederland en Vlaanderen de jaarlijkse week van de poëzie. Dit keer is het thema ‘thuis’.  Waar anders voel je je beter op je gemak in deze tijd van meningenfitty’s, oorlogen die wel heel dichtbij komen en anonimisering van de samenleving?  Maar zelfs thuis is lang niet altijd meer zo veilig. Hoe kijken dichters daarnaar? 

Fine Fleur bij seizoensopening Taalpodium

25-09-2023

Met een indrukwekkende voordracht van gasterdichter Fleur Bourgonje gevolgd door een interview en een spetterend optreden van Ivan en de tast heeft Taalpodium op zaterdag 23 september het nieuwe seizoen ingeluid. Natuurlijk was er ook een open podium waar zowel poëzie als proza werd voorgedragen.

Was je er niet bij? Dan heb je iets gemist! Om de sfeer toch mee te krijgen kun je de opnames hieronder terugkijken.

Penningmeester gezocht

12-09-2023

Heb je ervaring met of interesse in boekhouding en wil je je storten op het werven van fondsen en subsidies voor Taalpodium? Dan ben jij binnenkort misschien wel onze nieuwe penningmeester. 

Haiku ontmoetingsdag met Wabi Sabi

27-08-2023

Op zaterdag 7 oktober vindt onder de titel SAMEN-WABI-SABI een Haiku Ontmoetingsdag plaats. Verschillende Taalpodiumleden dragen voor en verzorgen workshops. Taalpodiumlid Simon Buschman is één van de oraginasatoren van deze dag.

Fontein van gedichten op Zeister Walk Art Markt

19-08-2023

De weergoden hadden droog en warm weer voorspeld en op een enkel spatje regen na was dat ook zo. Afgelopen zaterdag 19 augustus was Taalpodium wederom present op de Zeister Walk Art Markt, vlakbij de fontein van het park, met vijftien dichters die uit eigen werk voorlazen, dansten en ja zelfs één die een klankschaal via een blaaspijp tot trilling bracht.

Sponsors, subsidiënten en samenwerkingspartners: