Nieuws

Nieuws

Kenner van Russische poëzie Willibrord Ruigrok

Kenner van de Russische poëzie Willibrord Ruigrok in gesprek met verslaggever Annemijn van den Brink.

07-12-2023

Onderdrukte Russische poëzie in Zeist

In het Torenlaantheater in Zeist gaf kenner en liefhebber van Russische poëzie Willibrord Ruigrok een kleine geschiedenis van de dichtkunst in dat land vanaf de vroege 19e eeuw tot in onze tijd. 

Ook al verafschuwt menigeen de dictatuur van Poetin en diens oorlog tegen Oekraïne het had de organisator van de lezing, Literair Zeist in samenwerking met Senioren Zeist, niet tegengehouden en de zaal zat tot aan de nok toe vol.

Ruigrok voerde zijn aandachtige publiek mee op een reis langs Russische dichters te beginnen met de opkomst van Aleksandr Poesjkin, begin 19e eeuw. Dat was een tijd dat Russisch werd gezien als een achterlijke taal, reden waarom de elite zich van het Frans bediende. Zo niet Poesjkin. Hij schreef prachtige liefdesgedichten in het Russisch. Tot op de dag van vandaag kennen heel wat Russen zijn gedichten uit het hoofd. 

De Russische poëzie kende korte perioden van bloei, maar na de Russische Revolutie van 1917 kregen steeds meer dichters te maken met censuur, opsluiting, marteling en verbanning. Uit de gedichten die Ruigrok voordroeg sprak zowel verzet als pijn om de slachtoffers van de praktijken van de achtereenvolgende regimes van Lenin en Stalin en later Breznjev. 

En het gaat maar door. Onder Poetin durft geen dichter meer naar buiten te treden. Maar helemaal monddood is de Russische poëzie niet. Ruigrok toonde aan het eind van zijn lezing een tijdschrift met werk van dichters in ballingschap, uitgegeven door Oorschot. Verslaggever Annemijn van den Brink sprak Willibrord Ruigrok na afloop van zijn lezing.

Interview

Sponsors, subsidiënten en samenwerkingspartners: