Nieuws

Nieuws

Schreef aan de plank
Binnencover verhalen Schreef

Opzet nieuwe vormgeving: Schreef hangt aan de plank

22-12-2023

Schreef start door in vernieuwde opzet

In het nieuwe jaar verschijnt een totaal vernieuwde Schreef vier keer in groot magazine-formaat en full color. Een rompredactie gaat aan de slag, gelukkig met medewerking van enkele mensen die al langer meelopen met Schreef.

Even leek het erop dat ons tijdschrift Schreef voorlopig niet meer zou verschijnen. Eind oktober kondigden de vaste redacteuren aan te stoppen wegens drukke werkzaamheden elders. Het bestuur van Taalpodium zocht daarop nieuwe redactieleden, aanvankelijk zonder resultaat. Bestuurslid Werenfried Griffioen is op de nood ingesprongen en trekt nu de kar bij de realisatie van een nieuwe jaargang van Schreef. Gelukkig blijkt oud-redacteur Henk Gilhuis bereid om als medewerker de redactie over de ingezonden gedichten te voeren. Tevens stapt Annelize van Dijk naar voren om als redacteur proza de redactie te voeren over de ingestuurde verhalen. 

Rijker podium
Maar het blijft niet bij deze nieuwe gezichten. Ook Schreef zelf komt uit in een geheel nieuwe uitvoering. We nemen afscheid van het vertrouwde boekje. Daarvoor in de plaats komt een A4-magazine met veel ruimte voor beeld. Grafisch vormgever Peter de Bie zorgt ervoor dat de gedichten en verhalen een veel rijker en mooier podium gaan krijgen. Daaromheen plaatsen we journalistieke verhalen en beschouwingen die met de letteren te maken hebben. Immers onze creatieve schrijfsels staan niet op zichzelf. Ze komen voort uit een heel paradigma aan waarden, knelpunten en mensopvattingen in de samenleving van vandaag. Dat laten zien kan helpen om beter te weten waar je als schrijver staat en waar je wellicht naartoe zou willen. 

Vanuit je huis direct in het redactiesysteem 
De vernieuwingen hebben ons ertoe gebracht om een drukkerij te vinden met een editorsysteem waarmee we als redacteuren vanuit huis onze eigen pagina’s kunnen maken en uploaden. Dit is het bedrijf Editoo in Veenendaal geworden. We hebben afscheid moeten nemen van Imago Prints aan de Utrechtse Blauwkapelseweg, dat Schreef en nog diverse andere drukwerken van Taalpodium jaar in jaar uit heeft gedrukt. Dank aan directeur/eigenaar Arno van Oostrum!

Uitnodiging aan journalistieke creatievelingen
In 2024 verschijnt magazine Schreef vier keer in full color gedrukt magazineformaat, telkens 36 pagina’s. Ben jij lid van Taalpodium, zowel journalistiek als creatief ingesteld en heb je interesse om tot de redactie toe te treden? Kom dan persoonlijk meemaken hoe we de nieuwe bladformule gestalte geven en proeven of de redactie en jij bij elkaar passen. Dat kan op ons eerste werkoverleg in het nieuwe jaar, op 18 januari in Utrecht. Meld je aan bij Werenfried Griffioen, hoofdredacteur ad interim Schreef: communicatie@taalpodium.nl.

Sponsors, subsidiënten en samenwerkingspartners: