Nieuws

Nieuws

Klankschaal

Christina Kyra van Ramele

19-08-2023

Fontein van gedichten op Zeister Walk Art Markt

De weergoden hadden droog en warm weer voorspeld en op een enkel spatje regen na was dat ook zo. Afgelopen zaterdag 19 augustus was Taalpodium wederom present op de Zeister Walk Art Markt, vlakbij de fontein van het park, met vijftien dichters die uit eigen werk voorlazen, dansten en ja zelfs één die een klankschaal via een blaaspijp tot trilling bracht.

Pop up gedichtenPop-updichter Huub van Doorn dicht een gedicht

Vier van hen zetten zich bovendien aan een ouderwetse typemachine om voor passanten à la minute een persoonlijk gedicht te maken, het pop-up gedicht. Het pop-up vers is zo onderhand een handelsmerk geworden van Taalpodium, want tien jaar geleden begon Taalpodiumlid Henjo Hekman ermee. ‘De Ashton Brothers traden op, hier in Figi in Zeist, na een succesvolle tournee in Amerika. Daar, ik geloof in de schouwburg van New Orleans, was het normaal dat lokale dichters onder de voorstelling gedichtjes voor de toeschouwers schreven. De Ashtons vroegen toen aan mij of ik zoiets in Zeist kon organiseren. En zo is het gekomen,’ mijmert de baardige dichter van onder zijn hoed.

Henjo HekmanHenjo Hekman: grondlegger van het pop-up gedicht 

‘Helaas,’ zo vertelt hij, ‘komt van dichten momenteel niet veel.’ Door de zorg voor een geliefde heeft hij ‘amper nog ruimte in zijn kop’. Maar hij geniet er nu wel van, zegt hij, om de hele middag aan de tafel te mogen zitten waar de pop-upgedichten worden gefabriekt.

Naar schatting zo’n 150 bezoekers van de Zeister kunst- en nijverheidsmarkt schoven aan in of bij de partytent waar de dichters hun letterenwaar lieten horen. Zo’n tien personen grepen de kans op een persoonlijk gedicht, waaronder twee poffertjes etende tieners. Ze gingen met een heus poffertjesgedicht naar huis.

Sandra PasschierVoorzitter Sandra Passchier: ‘tevreden’. 

Taalpodiumvoorzitter Sandra Passchier kijkt tevreden terug op het evenement. ‘Alles liep als een tierelier en over het aantal bezoekers mogen we niet klagen. Volgend jaar zijn we er weer.’

Hieronder een impressie in foto's van de middag.

Sponsors, subsidiënten en samenwerkingspartners: