Nieuws

Nieuws

Schreef 2024 ontwerp front cover
08-02-2024

Vernieuwing Schreef flink op dreef!

Amai zeg, na een flinke aanloop van proeven en proberen vullen de pagina's van Schreef 2.0 zich nu gretig met schone verzen en verhalen. Veertig pagina's glossy ploffen begin maart op je deurmat. Een feest voor het oog, een prikkel voor de geest.

Peter de Bie: is gek op het integreren van tekst, vormgeving en fotografie in allerhande grafisch werk. Waar kan hij zijn ambitie beter kwijt dan in de totaal vernieuwde Schreef? Want dat is wat je hier in je handen houdt, een blad dat je bekijkt, inkijkt en vervolgens leest. Dat is het geheim van goeie grafische vormgeving! Peter komt van goeden huize, want hij draait al geruime tijd mee met Schreef. Alleen op een klein formaat kun je niet te heftig uit de band springen. Nu wel. Vertrouw maar op ‘m, want in zijn andere werkkringen gingen al heel wat folders en brochures door zijn hand en nota bene ook nog elk kwartaal het blad van de kerkelijke Werkgroep De Arme Kant van Nederland'. Daar had de jonge Peter ook zijn eerste baan, nadat hij een studie sociale geografie had afgerond. Of het niet genoeg is kan hij fotograferen als de beste. Kijk naar het vogeltje en klik-klak!

Annelize van Dijk: d'r ogen glanzen als ze vertelt over haar vroegere werk bij uitgeverij Kluwer Techniek. De computer rukte op, een wondermachine waarmee je donders goed moest oppassen, anders verdwenen je teksten regelrecht in het Nirwana. Niet voor Annelize. Die wist alles van ⌘S, ⌥⇧4, ⇧⌘Q en rustig legde ze de lezer van zo'n technisch boek uit hoe hij chill kon verkeren met de computer. Haar talenten brachten haar op het pad van tekst, vormgeving en geduldige begeleiding van auteurs. Ja hallo, als afgestudeerd academicus Scandinavistiek een super allrounder. Bij uitgeverij Magonia werkt ze nu als freelance-redacteur voor proza-uitgaven en bij Schreef is ze toegetreden tot de redactie met specialisatie 'kort verhaal'. Wysiwyg, zeg maar. 

 Henk Gilhuis: heeft de afgelopen twee jaar al wat meters bij Schreef gemaakt. Dat Schreef onderhand wel een groter formaat verdiende was ook zijn wens. En toen ging de beer los, op de brainstormdag van redactie en bestuur greep de geest ook Henk bij de kladden en buitelden de wildste en creatiefste ideeën over elkaar heen. En zie nou eens, lezer, wat je in handen krijgt! Ondanks het nieuwe pak wil Henk alleen nog losse klussen doen. Ziet graag een gekwalificeerde opvolger voor poëziebeoordeling die ook nog wil meedraaien in de redactie. Maar vooruit, voor het zomernummer chaperonneert hij nog één keer het poëziekatern.

Werenfried Griffioen: opsteller van bovenstaande cast, is blij dat er toch nog zoveel mensen hun hoofd en handen laten wapperen voor Schreef omwille van de lieve Heer en zijn santenkraam. Zelf mag hij graag een beetje aan de touwtjes trekken, de voormalige chef en opmaakredacteur van vele bladen. In zijn boekenkast prijkt Het Lingeriedenken gezusterlijk tussen de 25-delige serie Spectrum der Nederlandse Letterkunde. Die werelden combineren in Schreef, daar houdt Werenfried wel van. Laat anders Anna Bijns maar komen. Die lust er wel pap van!

Sponsors, subsidiënten en samenwerkingspartners: