Nieuws

Nieuws

Logo PW24 2
14-10-2023

‘Thuis’ is het thema van de Week van de Poëzie 2024

Van 25 tot 31 januari vieren Nederland en Vlaanderen de jaarlijkse week van de poëzie. Dit keer is het thema ‘thuis’.  Waar anders voel je je beter op je gemak in deze tijd van meningenfitty’s, oorlogen die wel heel dichtbij komen en anonimisering van de samenleving?  Maar zelfs thuis is lang niet altijd meer zo veilig. Hoe kijken dichters daarnaar? 

Het huis van de poëzie bestaat uit meer dan louter bakstenen. Dichters bouwen huizen uit herinneringen, geuren en kleuren. Ze beschrijven de huizen van onze jeugd en de straten van onze dromen. Ze schrijven hun gedichten op een hoekje van onze keukentafel en turen naar de schilderijen aan onze muren. De mooiste woorden ontspruiten vaak op de plek waar we ons het meest thuis voelen.

Tijdens Poëzieweek 2024 bouwen we samen grote en kleine huizen in gedichten. We komen thuis in steden of op het platteland, we verhuizen onze verzen van streek naar streek en beschrijven nieuwe en oude landen in levendige letters. Poëzie kan mensen vieren, verwelkomen en zich thuis doen voelen. Het kan ook de troost van een warme thuis bieden op moeilijke momenten van afscheid, rouw en verdriet. Samen schuilen we onder het dak van de poëzie.

Het poëziegeschenk van de boekhandel is in de week van de poëzie een gedichtenbundel van de schrijver Edward van de Vendel (Leerdam, 1964). Hij won onder andere de Anna-Blamanprijs en staat bekend als auteur van kinder- en jeugdboeken en boeken voor lezers die lezen haten. Daarnaast was hij initiatiefnemer voor de serie Querido Glow, waarin identiteitsvragen op het vlak van LHBTQIA+ aan de orde komen. 

Meer info: poezieweek.com

Sponsors, subsidiënten en samenwerkingspartners: